Αντισεισμική Προστασία
έξοδος

Το ΤΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια ανελλιπώς πρότεινε και εξακολουθεί να προτείνει δέσμες μέτρων  για την αντισεισμική κατασκευή και συνολικά την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και να προωθεί την υλοποίησή τους, σε συνεργασία και συντονισμό με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Μέτρα για την εξυγίανση του συστήματος παραγωγής ιδιωτικών έργων (έλεγχος ολικής ποιότητας, πιστοποίηση υλικών/προμηθευτών/τεχνιτών, θέσπιση Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων, εφαρμογή του «πράσινου κουτιού», λειτουργία πολεοδομικών γραφείων, αναβάθμιση του θεσμού της επίβλεψης), Δημιουργία Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, την ποιότητα/πληρότητα/έλεγχο των μελετών και την επανεξέταση/ανασύνταξη των υπαρχόντων κανονισμών και προδιαγραφών όταν αυτό κρίθηκε απαραίτητο, την πολεοδομικού χαρακτήρα αντισεισμική θωράκιση, τον προσεισμικό έλεγχο των υπαρχόντων κτιρίων με προτεραιότητα τα κτίρια μεγάλης συνάθροισης κοινού.

Μια σημαντική πρωτοβουλία του ΤΕΕ στον τομέα αυτό, αποτελεί το Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), που συνιστά την απάντηση του επιστημονικού Τεχνικού Κόσμου της χώρας στα προβλήματα που απορρέουν από το ενδημικό φαινόμενο των σεισμών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, που ξεκίνησε από το 1996, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 60 εμπειρογνώμονες μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες, τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, ο ΟΑΣΠ, η ΕΣΥΕ, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τον Μάιο του 2005 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην Πολιτεία η Β’ φάση του ΕΠΑΝΤΥΚ για την εφαρμογή των αντισεισμικών ενισχύσεων των υφισταμένων κατασκευών. Είχε προηγηθεί η Α’ φάση του προγράμματος - που έχει παρουσιαστεί σε αλλεπάλληλες Ημερίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας - από το οποίο προέκυψε η αναγκαιότητα μιας συστηματικής μελέτης, σύνταξης προδιαγραφών και προτάσεων για τη λήψη αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, με στόχο την αντισεισμική θωράκιση των υφισταμένων κτιρίων, ιδίως των παλαιότερων και με προτεραιότητα σε εκείνα όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση κοινού.
Φιλοδοξία του ΤΕΕ ήταν μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσει όλο το απαραίτητο πλέγμα (τεχνικό, οικονομικό, νομικό) που είναι απαραίτητο για την προώθηση με τρόπο συστηματικό ενός προγράμματος ελέγχου και ενίσχυσης των κατασκευών στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο πρόγραμμα (ανάλογα, περιορισμένης ωστόσο έκτασης προγράμματα, έχουν εφαρμοστεί μόνο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ), το οποίο υπαγορεύεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας εκδηλώνεται κάθε χρόνο πάνω από το 50% της σεισμικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα στηρίζεται στη συστηματική και γόνιμη συνεργασία του ΤΕΕ με τον ΟΑΣΠ (Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), η οποία έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς «καρπούς» χάρη στις ενέργειες του ΟΑΣΠ (Κανονισμός επεμβάσεων, διαδικασία ελέγχου δημοσίων κτιρίων κ.α.).

Βασική προϋπόθεση επιτυχίας του Προγράμματος, εκτός από τη βούληση της Πολιτείας, είναι «… να αγκαλιαστεί από τους πολίτες και την Αυτοδιοίκηση», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην επίσημη παρουσίασή του . Αυτό σημαίνει ότι η Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή και την εφαρμογή του ΕΠΑΝΤΥΚ, μέσω συγκεκριμένων δράσεων που διεξοδικά αναλύονται στις προτάσεις της Β’ φάσης ** (πιλοτική προσεισμική ενίσχυση των πλέον εύτρωτων δημόσιων κτιρίων, πρωτοβουλίες συστηματικής ενημέρωσης στο χαμηλότερο δυνατό τοπικό επίπεδο, αξιοποίηση των επεξεργασμένων στοιχείων δομικού πλούτου και διακινδύνευσης κάθε ΟΤΑ για την εφαρμογή ενός μακρόπνοου σχεδίου προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης).

Σήμερα, το ΤΕΕ έχει ανοίξει τον Τρίτο κύκλο του Προγράμματος, που περιλαμβάνει μια σειρά εξειδικευμένων δράσεων καθώς και τη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ, βάσει προγραμματικής σύμβασης.

 

: ** Συνέντευξη Τύπου 24.5.2005

έξοδος