Οι σκοποί του Εθνικού Κτηματολογίου θα εξυπηρετούνται στο βαθμό που εκπληρώνονται και οι παρακάτω προϋποθέσεις, ιδιαίτερα σημαντικοί για την αξιοποίηση των δεδομένων του από τους Ο.Τ.Α.
• Η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των δεδομένων του Κτηματολογίου από τους Ο.Τ.Α.
• Η διαρκής ενημέρωση της χωρικής και περιγραφικής πληροφορίας μετά τις πρώτες εγγραφές
• Η καταχώρηση και πρόσθετων κατηγοριών πληροφοριών (βάσει του άρθρου 2 παρ. 6 του Ν. 2664/98, αρχή του ανοικτού κτηματολογίου), όπως επικείμενα κτίρια, χρήσεις και αντικειμενικές αξίες γης, όροι και περιορισμοί δόμησης κ.α. που σήμερα είναι από ελλιπείς έως ανύπαρκτες.
Οι Ο.Τ.Α. καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο κατά την διαδικασία των κτηματογραφήσεων ώστε να εξασφαλιστεί:
• Η ενημέρωση των δημοτών για την υποβολή της δήλωσης του Ν. 2308/95
• Η προστασία της δημοτικής και ευρύτερα της δημόσιας περιουσίας με την ενεργό συμμετοχή των Ο.Τ.Α. στις διαδικασίες κτηματογράφησης (υποβολή δήλωσης από τον Ο.Τ.Α., δημόσιες αναρτήσεις)
• Η παροχή κάθε δυνατής υλικοτεχνικής υποδομής για την επιτυχία των κτηματογραφήσεων (διάθεση τοπογραφικού και κτηματογραφικού υλικού των Ο.Τ.Α., διάθεση χώρων για την εξυπηρέτηση των δημοτών κλπ)
Τα σημαντικότερα οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι:
1. Η ανάδειξη και κατοχύρωση της Δημοτικής και ευρύτερα της Δημόσιας Περιουσίας
2. Ο εκσυγχρονισμός των Δημοτικών υπηρεσιών
3. Η ύπαρξη ενός σημαντικού εργαλείου ανάπτυξης, σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής γης
4. Η μείωση του χρόνου και του κόστους για:
• Σύνταξη και εφαρμογή ρυθμιστικών και πολεοδομικών σχεδίων (π.χ. επεκτάσεις σχεδίων πόλης, πράξεις εφαρμογής εντάξεων στο σχέδιο πόλης κλπ)
• Σύνταξη και κύρωση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων
• Σύνταξη τοπογραφικών και κτηματολογικών υποβάθρων για έργα των ΟΤΑ
Η πρώτη 10ετία σχεδιασμού και υλοποίησης του θεσμού του Εθνικού Κτηματολογίου ανέδειξε και έθεσε τις βάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της έγγειας ιδιοκτησίας στην Ελλάδα (δημόσια περιουσία, δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών, χρησικτησίες, συναλλαγές που δεν είχαν καταγραφεί στο υφιστάμενο σύστημα μεταγραφών και υποθηκών, διεκδικήσεις, κλπ). Η Χώρα πρέπει και μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σύνταξης του Ε.Κ. για να αποκτήσει, ως Συνταγματική πλέον επιταγή, ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα, οργανωμένο σε γεωκεντρική βάση, διασφάλισης της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, δυναμικό "εργαλείο" άσκησης πολιτικών γης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το ΤΕΕ, ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, κλήθηκε το 1994 να συντάξει μια πρόταση σχεδιασμού και υλοποίησης για την καθιέρωση του θεσμού του Κτηματολογίου στη Χώρα. Στην πρόταση αυτή βασίσθηκε, κατά μεγάλο μέρος, το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Έργου του Εθνικού Κτηματολογίου (Ε.Κ.) που εντάχθηκε στο Β΄ ΚΠΣ.
Με την ολοκλήρωση των υποπρογραμμάτων του έργου που εντάχθηκαν στο Β΄ ΚΠΣ μέσα σ΄ ένα κλίμα αμφισβητήσεων για την πορεία, τα αποτελέσματα και την διαχείριση του μέχρι σήμερα έργου, το ΤΕΕ έχοντας υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο, αποτίμησε την πρώτη 10ετία σχεδιασμού και υλοποίησης του θεσμού και κατέθεσε από τον Φεβρουάριο 2005 τις προτάσεις του για την συνέχεια και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
Οι προτάσεις αυτές (βλ. Μελέτες ΤΕΕ) με τίτλο: «ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» στηρίζονται στη συστηματική και πολύμηνη εργασία της Διεπιστημονικής Επιτροπής του ΤΕΕ για το Εθνικό Κτηματολόγιο |